fbpx

Hva er backlinks?

Backlinks (også kalt “inngående lenker” eller “enveis koblinger”) er koblinger fra et nettsted til sider på et annet nettsted. Google og andre store søkemotorer behandler det som en “stemme” for en bestemt side. Sider med mange backlinks har en tendens til å ha høyere organisk (ikke-betalt) rangering i søkemotor. Dette var historisk viktig, men det er fortsatt en faktor, og det er flere ting som kan gå galt som du bør kjenne til.

Hvorfor er det viktig i dag?

Backlinks er i utgangspunktet stemmer fra andre nettsteder. Hver av disse stemmene forteller søkemotoren: “Dette innholdet er verdifullt, troverdig og nyttig”. Så jo flere av disse «stemmene» du har, desto høyere vil nettstedet ditt rangeres i Google og andre søkemotorer. Bruken av lenker i søkemotor-algoritmer er ikke noe nytt. Faktisk danner backlinks grunnlaget for Googles originale algoritme (kalt «PageRank»). Selv om Google har gjort tusenvis av endringer i denne algoritmen siden den gang, er dette fortsatt en viktig rangeringsfaktor.

For eksempel fant en bransjeundersøkelse at backlinks fortsatt er den viktigste rangeringsfaktoren på Google. Google har bekreftet at det fortsatt er en av de tre viktigste rangeringsfaktorene i sin søkemotor.

Backlinks er spesielt verdifulle for SEO fordi de representerer en “tillitserklæring” fra ett nettsted til et annet. I hovedsak er backlinks til nettstedet ditt et signal til søkemotorer om at andre vil gå god for innholdet ditt. Hvis mange nettsteder lenker til samme nettsted eller side, kan søkemotorer foreslå at innholdet er verdt å lenke til, og derfor verdt å sjekke ut på SERP-ene (søkeresultatene) også. Derfor kan det å få backlinks ha en positiv innvirkning på et nettsteds rangering eller søkesynlighet.

Å få backlinks er en viktig del av offsite SEO. Prosessen med å skaffe disse koblingene kalles lenke-inntjening eller koblings-bygging. 

Noen koblinger er mer verdifulle enn andre. Backlinks fra pålitelige, populære nettsteder med høy autoritet anses som de mest ønskelige, mens koblinger fra nettsteder med lav autoritet, kan ofte ses på som spam eller useriøst. 

Akkurat som noen backlinks du tjener er mer verdifulle enn andre, kan også verdien av lenkene du oppretter til andre nettsteder variere. 

Det er mulig å sjekke om man har noen som linker til siden din på semrush.com

Ikke alle backlinks er skapt like. Hvis du vil rangere høyere i SERP-ene, fokuser på kvalitets-backlinks. Med andre ord: en enkelt kvalitets kobling kan være mer verdifull enn 1000 lavkvalitets koblinger. Det viser seg at backlinks av høy kvalitet har en tendens til å dele de samme nøkkelegenskapene.

  1. De kommer fra pålitelige sider.

Vil du heller få en backlinks fra Apple … eller fra en tilfeldig persons nettside? Som det viser seg, føler Google det på samme måte. Dette konseptet kalles “domene-autoritet”. I hovedsak, jo mer autoritet et nettsted har, jo mer autoritet kan det overføre til nettstedet ditt (via en lenke).

  1. De inkluderer søkeordet ditt i anker-teksten til lenken.

Som en påminnelse er ankertekst den synlige tekstdelen av en kobling. Vanligvis vil du at koblingene dine skal ha ankertekst som inneholder søkeord. Faktisk fant en nylig bransjestudie en sammenheng mellom søkeord ankertekst og høyere rangeringer for det søkeordet.

  1. Nettstedet (og siden) som linker til deg er lokalt relatert til nettstedet ditt.

Når et nettsted kobler til et annet nettsted, vil Google se at de to nettstedene er relatert. Dette gir mening hvis du tenker på dette: Tenk deg at du nettopp har publisert en artikkel om å løpe et maraton. I så fall vil Google legge MYE mer vekt på lenker fra nettsteder om maraton, løping, fitness kontra nettsteder om fiske, enhjuling og digital markedsføring.

Mathias

Tillegg om skadelige linker og naturlig linkebygging

Har du mange skadelige linker inn er det mulig å få kodet et scrip som kan sendes inn til Google gjennom Search console. Det må nevnes at det siden lang tid finnes programmer hos Google for å avdekke manipulering. Likevel kan linkebygging, gjort riktig, fortsatt fungere. Jeg personlig anbefaler å satse mest på markedsundersøkelser, split-testing og annet for å bygge en best mulig tjeneste eller produkt. Får du i tillegg en veldig bra kundereise kan du få fans som frivillig og uoppfordret linker til din produkter og tjenester.

Stefan

 

Du er påmeldt!

Share This