Som markedsfører eller daglig leder av en bedrift er det lett å tenke at man trenger Google-reklame for å øke salget sitt. Problemet er bare det at begrepet Google-reklame er veldig bredt, og reklame på Google kan gjøres på mange forskjellige måter. I dette innlegget vil jeg gå igjennom de viktigste forskjellene.
Først, hva er Google-reklame?
Google-reklame og Google-annonsering høres veldig likt ut, men hvis man ser på det med mer “tradisjonelle” øyne, ser man en viss forskjell. Fra et mer tradisjonelt ståsted vil man typisk se for seg Google-reklame som digitale reklameplakater, i likhet med denne fra Coop Mega:
For oss som kjenner til dette er dette kjent som en “Display-annonse”. Den passer det tradisjonelle begrepet reklame, da den ser ut som en typisk reklame man ser på plakater eller i blader og aviser.
Derimot vil Google-annonsering ofte forbindes med “søke-annonser”, som minner mer om tradisjonelle annonser man også ser i blader eller aviser. Her er et eksempel fra komplett.no:
Google-reklame, eller Google-annonsering?
Så hvilken av disse formene for Google-reklame skal man velge? De er begge basert på Google sine algoritmer og søkenettverk, men fungerer veldig, veldig forskjellig. Grunnen til at de fungerer så forskjellig ligger i deres utforming og utseende, og at de er designet for å fange kunder i forskjellige faser av kjøpsprosessen.
Display-annonser er ment for å fange oppmerksomheten til en potensiell kunde. Disse fungerer best for forbruksvarer og kortvarige varer som dingser eller klær (gjerne tilbudskampanjer), og kanskje ikke så godt for kostbare tjenester innenfor eiendom og drift i B2B-markedet. Denne formen for Google-reklame egner seg bra for å spre et budskap eller fremme en varemerke, typisk for branding. Google vil også fange opp brukere som viser interesse for din annonse og tillate videre markedsføring rettet spesifikt mot disse.

Søke-annonser er egentlig mer enn Google-reklame. I hvert fall for oss som kjenner til dem. Disse er designet for å presentere en løsning eller et produkt til brukere som søker etter noe spesifikt, og dette er de virkelig gode på. Se for deg at du kommer hjem til leiligheten eller huset, og det har vært en vannlekkasje. Ofte, vil man umiddelbart dra opp telefonen og søke etter for eksempel: “rørlegger nær meg” på Google, og vipps så har man en løsning på sitt spesifikke problem.
Så svaret på hvilken Google-reklame du skal eller burde bruke avhenger helt på hva din bedrift tilbyr, levering, pris, hvem målgruppen deres er, og når i kundens kjøpsprosess dere oftest gjennomfører et salg. Dersom det er et ønske om å vekke interesse, vil Google-reklame i form av Display-annonser ofte være den beste løsningen for dere. Men om dere får best resultat av å treffe kunden i informasjonssøkings-fasen, vil som regel søke-annonser være veien å gå.
Display-nettverket
Google sine Display-annonser har derimot en fordel i forhold til søke-annonsene. De egner seg bedre til såkalt “remarketing”, hvor man kan målrette google-reklame mot brukere som tidligere har trykket på eller vist interesse for dine annonser eller nettside. De kan ha blitt avbrutt, og de finner kanskje ikke tilbake. Gjennom historikken i nettleseren og cookies kan de bli påminnet om din bedrift. Dette kan også på flere måter gjøres smartere, man kan programmere slik at den ikke viser til de som allerede har kjøpt og en del annet. Søkehistorikk og nettleser-historikk kan også gjøre at du kan bruke nettverket til å vise annonser til de som Google tror at kommer til å besøke ditt nettsted senere. Besøkere stoler mer på ditt nettsted hvis de tidligere har sett din merkevare.
Google rullet nylig ut sitt nye format for Display-kampanjer, kalt “Smart Display”. Jeg skal ikke gå i dybden på det i dette innlegget, men du kan lese mer om dette her.
Fikk du svar på det du lette etter? Husk at det er bare å ta kontakt med oss på chat, mail, eller telefon dersom du har andre spørsmål knyttet til Google-reklame.
Nicolai